<

Fravænning uden zink31-05-2017 - 08:14

Brugen af zink i forbindelse med fravænning har været meget omdiskuteret i de sidste par år.

Der er indtil videre ikke kommet nogen klare udmeldinger fra myndighederne om zinkens fremtid til medicinsk behandling af fravænningsdiarre. Det ser dog ud til at vi skal forberede os på en fremtid hvor grisene ikke kan behandles med zink imod fravænningsdiarre.

 

Fra udlandet, specielt Holland, er der gode erfaringer med fravænning uden zink. I dansk regi arbejdes der flere steder med fravænning uden brug af zink. Det er specielt sammensætningen af fravænningsfodret der fokuseres på. Udenlandske erfaringer med fravænningsfoder peger på et væsentligt højere indhold af fibre samt et lave indhold af protein i blanding 1.

 

Fra den 1. maj 2017 er der lanceret en ny vaccine, Coliprotect F4/F18, imod Colidiarre fra firmaet Elanco. Den giver beskyttelse imod de mest forekommende typer af E-Coli.

 

Grisene skal vaccineres i den sidste uge inden fravænning. Dette kan enten gøres i drikkeskåle eller via drench i munden. Beskyttelse imod E-Coli opnås efter 7 dage, og dækningen vare i op til 21 dage efter vaccination. Til forebyggelse af diarre i forbindelse med foderskift fra zinkblanding til foder uden zink kan grisene vaccineres i drikkevandet efter fravænning.

 

Med denne nye vaccine er der endnu et stykke værktøj tilrådelighed til en fremtid hvor vi ikke har mulighed for at behandle fravænningsdiarre med zink.  

 

Fagdyrlæge Anders Elvstrøm

<