Danmarks sundeste lunger

To dygtige landmænd modtager priser for grises lungesundhed

Kim Adamsen i Himmerland og Simon Wulff på Djursland er i løbet af de sidste par uger blevet præmieret for deres flotte indsats for sunde slagtegriselunger. Det skete i forbindelse med medicinalfirmaet Ceva’s kampagne Lungvember.

Kampagnen Lungvember, hvor slagtegrise får udtaget lunger til udvidet lunge-USK, i Ceva-regi kaldet CLP, har fokus på at forbedre lungesundheden. Kampagnen kører i løbet af november og slutter med at uddele to priser: en pris for de sundeste slagtegriselunger blandt alle deltagere, og en pris for den bedste forbedring set i forhold det foregående år.  

Simon Wulff modtog forleden prisen for Danmarks Sundeste Lunger, fordi hans slagtegrise slet ingen lungeforandringer havde, hvilket er helt i særklasse, og Kim Adamsen modtog prisen for den bedste forbedring siden Lungvember 2022.

En fællesnævner er solidt samarbejde

Med et godt samarbejde kan man komme langt. Det har både Kim Adamsen fra Himmerland og Simon Wulff på Djursland erfaret i deres produktion.

Kim Adamsen har sammen med sin besætningsdyrlæge, Anders Mikkelsen, inddraget konsulent Marianne Bisbjerg Bøgh fra Danish Crown ejerservice, for at de sammen kunne forbedre sundheden og økonomien. Anders Mikkelsen har med fokus på bl.a. luftvejssygdomme og brug af CLP (Ceva’s udvidede lunge-USK) fået viden om, hvilken type lungesyge, der herskede i besætningen og valgt vaccine derefter. Blandt andet derfor har Kim Adamsens grise fået en meget bedre lungesundhed, et lavt foderforbrug og en markant reduktion i dødeligheden siden CLP’en sidste år.

”Jo bedre sundhed, jo mindre arbejde med at passe grisene”, har Kim Adamsen udtalt til Landbrugsavisen for nylig, hvor han også påpeger, at han stort set ingen hoste hører i stalden.

Stærkt leverandør-samarbejde

Hos Simon Wulff har det tætte samarbejde med leverandøren gennem mere end 20 år, Peter Hjort Jensen, båret frugt. Peter leverer nogle solide og sunde grise til Simon, og det gode arbejde der kommer ind ad døren, kører Simon videre med. Senest har Peter og Simon fået et tæt samarbejde i forbindelse med hangrise-produktion, som Simon snart kan fejre 1-årsjubilæum med.

De gode grise Simon får ind ad døren, bliver, iflg. besætningsdyrlæge Charlotte Glenting, hjulpet godt på vej af Simons store nysgerrighed på alle data, flittig brug af elektronik til at kontrollere og korrigere samt at prøve nye ting. Han har fingeren på pulsen i de enkelte hold og endda også individuelle grise, og følger op på tiltag. Diagnostik er desuden en vigtig del i håndtering af sygdomme. Simons store engagement i sin produktion kommer bl.a. til udtryk ved et meget lavt foderforbrug og dødelighed.

Endnu en vigtig fællesnævner

Mange flere parametre spiller ind for at få succes, og én som gælder for alle producenter, er god smittebeskyttelse. Her er både Kim og Simon meget strikse i forhold til at have rene støvler, tøj og redskaber i hver sektion. Desuden er de meget opmærksomme på flowet gennem stalden, for som bekendt kan ældre grise smitte yngre grise.

Hvis du gerne vil høre mere om de to besætningers indsats, er du velkommen til at kontakte: Anders Mikkelsen og Charlotte Glenting.