NYHEDER FRA DANVET

Ny PRRS-bekendtgørelse trådt i kraft

Ny PRRS-bekendtgørelse trådt i kraft

 
Det betyder bl.a. at alle virksomheder med én eller flere besætninger, som har mere end 10 dyr i kategorien søer, gylte og orner eller mere end 100 grise i alt, skal have en PRRS-sundhedsstatus for PRRS1 og PRRS2 pr. 1. oktober 2023.
I samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Danske Svineslagterier og Den Danske Dyrlægeforening gik Fødevarestyrelsen i foråret 2022 sammen om en strategi, der skal forsøge at reducere forekomsten af PRRS (Porcin Reproduktions- og Respirations Sygdom) i de danske grisebesætninger. Målet er, at 85% af samtlige af landets sohold og 75% af alle slagtegrisebesætninger bliver fri for PRRS-virus senest i 2025.
Allerede i dag er tæt ved 85 procent af de ca. 4.900 danske grisebesætninger testet for PRRS. Langt hovedparten er fri for sygdommen. Men det vurderes at omkring 1.400 besætninger kan være smittet.
I går, mandag den 15. maj 2023, trådte den nye PRRS-bekendtgørelse i kraft, Bekendtgørelse nr. 475 af 9. maj 2023 om porcin reproduktions- og respirationssygdom (PRRS). Det betyder bl.a. at alle virksomheder med en eller flere besætninger med mere end 10 dyr i kategorierne søer, gylte og orner eller mere end 100 grise i alt, skal have PRRS-sundhedsstatus for PRRS type 1 og PRRS type 2 inden d. 1. oktober 2023. Når PRRS-sundhedsstatus er tildelt, skal en stikprøve af grisene testes en gang om året.
Besætningens PRRS-sundhedsstatus registreret i en database, og dermed kan både branche og myndigheder overvåge, om forekomsten af sygdommen PRRS er aftagende. Griseproducenter kan samtidig se smittestatus hos deres leverandører af f.eks. smågrise, og på den måde styre uden om dyr fra smittede besætninger.
Der er ved at blive udarbejdet en vejledning til dyrlæger, som kommer til at ligge på Fødevarestyrelsens hjemmeside om PRRS-sundhedsstatus: Link til side om PRRS-sundhedsstatus. Her kommer du også til at kunne læse mere om den nye bekendtgørelse.
Læs også Fødevarestyrelsens pressemeddelelse om det fremtidige arbejde med PRRS.
image_printPrint indlæg